Uzmanlar araştırdı: Parkinson hastalığı, yıllar önce kendini belli ediyor

Parkinson Hastalığı Ses Değişiklikleri ile Erken Belirti Verebilir

Parkinson hastalığının tipik hareket semptomları, yıllar öncesinden yumuşak veya monoton bir ses gibi ince ses değişiklikleri ile kendini gösterebilir. Yapılan araştırmalar, bu ses semptomlarının daha erken ortaya çıktığını ve geliştiren otomatik bir araç ile yüzde 80-90 doğrulukla Parkinson’un erken tespit edilebileceğini göstermektedir.

NTV’de yer alan habere göre Parkinson, beyindeki sinir hücrelerinin kaybı sonucu hareketi etkileyen bir bozukluktur ve titreme, sertlik, hareket yavaşlaması, denge sorunları gibi semptomlarla ilişkilidir.

Arizona Üniversitesi’nden nörobilimciler, Parkinson hastalığının gen etkilerini araştırarak gen aktarıldıktan iki ay sonra, bu geni taşıyan kuşların şarkı söyleme oranının azaldığı, üç ay sonra ise şarkı seanslarına daha az şarkı ile başladıkları gözlendi. Ayrıca, şarkıların yapısı, Parkinson hastalığına benzer şekilde daha kısa ve yumuşak hale geldi.

Providence Saint John’s Sağlık Merkezi’nden araştırmacılar, ses kalıplarını analiz ederek, hastalığı %80-90 doğrulukla tespit edebilen bir araç geliştirdi. Parkinson hastalığının genellikle 70 yaş civarında başladığı ve ilerledikçe hafıza, dil ve muhakeme becerilerini etkilediği saptandı.


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Murat Yetkin: Suriye’deki üç dış güç; Türkiye, İsrail ve ABD, HTŞ’ye şartlı kredi açtı

TIKLAYIN | Mehmet M. Yılmaz yazdı: İbrahim Kalın, 65 bin dolarlık saati imha eder mi?

TIKLAYIN | Wanda Nara’dan sürpriz ayrılık kararı ve Icardi hamlesi

TIKLAYIN | Kanada medyası: Başbakan Justin Trudeau bugün istifa edecek

TIKLAYIN | 82. Altın Küre Ödülleri sahiplerini buldu

TIKLAYIN | Spor yazarları, Fenerbahçe-Hatayspor maçını yorumladı: “Galatasaray’ı “yenilmez” yapan bir organizasyonla, başka türlü savaşamazlar”

Related Posts

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Dr. Savan Günay Evinde Ölü Bulundu!

Dr. Savan Günay evinde ölü bulunurken, şüpheli ölümü sosyal medyada tartışılıyor. Kanser üzerine çok fazla çalışması olan Günay, kanserin nedenlerini çözdüğünü açıklamıştı 

Beyin sisiyle başa çıkmanın yolları

Kafanızda sürekli bir pus, dalgınlık ve yorgunluk hissi varsa bunun nedeni vitamin eksikliği
stres ya da gizli şeker olabilir. Beyni toparlamak için önce vücudu toparlamak gerekir. Uyku ve beslenme sorunlarını giderme ve zihni netleştiren alışkanlıklar bu yazıda…

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Topuk dikeni nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Modern yaşam tarzı ve hareketsizlik, topuk dikeni vakalarının artmasına yol açıyor. Uzmanlar, özellikle uzun süre ayakta çalışanlar, fazla kilolu bireyler ve uygun olmayan ayakkabı kullananların risk altında olduğunu belirtiyor. Topuk dikeni erken teşhis ve doğru tedaviyle büyük ölçüde önlenebilir.