Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Genç Yaşlarda Kalp Krizi Vakalarında Artış Gözlemleniyor

Türkiye ve dünya genelinde kalp ve damar hastalıkları, yaşam kayıplarına neden olan öncü hastalıklar arasında yer almaktadır. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz tarafından yapılan açıklamalara göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirmektedir.

Doç. Dr. Yılmaz’a göre, özellikle genç yaşlarda kalp krizi vakalarında artış yaşanmaktadır. Bu artışta hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme, sigara ve madde kullanımı ile genetik yatkınlığın rolü büyüktür.

“Diyabet Hastaları için Sessiz Kalp Krizi Önemli Bir Risk Teşkil Edebilir”

Kalp krizinin farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz, hastaların çoğunlukla göğüs ağrısını ilk belirti olarak bildirdiğini ancak bazı durumlarda göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi meydana gelebileceğine dikkat çekti. Nefes darlığı, soğuk terleme, mide bulantısı, sırt ya da çene ağrıları gibi belirtiler kalp krizinin habercisi olabilmektedir. Özellikle kadınlarda mide bulantısı ve terleme gibi belirtiler sıkça görülebilmektedir. Diyabet hastalarında ise ‘sessiz kalp krizi’ olarak bilinen durum, ciddi bir risk oluşturmaktadır.

“Göğüsteki Baskı Artışı Eforla İlişkili Olabilir”

Genç yaşlarda artan kalp krizi vakalarına dikkat çeken Doç. Dr. Yılmaz, genç hastalarda göğüs ağrısı dışı belirtilerin de dikkate alınması gerektiğini belirtti. Özellikle eforla artan göğüs baskısı hissi gibi belirtiler mide problemleriyle karıştırılabilmektedir. Bu tür belirtilerin varlığında mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulması gerekmektedir.

“Kalp Krizinde İlk Saatlerde Hızlı Müdahale Hayati Önem Taşır”

Kalp krizinde ilk saatlerin kritik olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz, erken teşhisin kalp hasarını önleyebileceğini belirtti. Özellikle aniden başlayan belirtilerde, risk faktörleri varsa mutlaka acil yardım alınmalıdır. Kalp krizi belirtileri hissedildiğinde vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulmalıdır.

“Şikayetler Sorgulanmalı ve İhmal Edilmemelidir”

Kalp krizi belirtilerinin ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Fatih Yılmaz, özellikle risk faktörlerine sahip kişilerin düzenli kontrollerini aksatmamaları gerektiğini belirtti. Şikayetlerin göz ardı edilmemesi ve şüpheli durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini aktardı.

Related Posts

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.