Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Türkiye’de Anne Ölüm Oranı Geçen Yıl Düştü

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl yüz bin canlı doğumda anne ölüm oranı 11,5’e düşerek Türkiye’de en düşük seviyeye geriledi. Bu gelişme, Türkiye’nin ulusal hedeflerinin üzerinde bir başarı elde ettiği anlamına geliyor.

Ülke genelinde anne ölüm oranının düşmesiyle birlikte bebek ve 5 yaş altı ölüm oranlarında da azalış gözlendi. Bebek ölüm hızı binde 9,0’a, 5 yaş altı ölüm hızı ise binde 11,1’e geriledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin 2024 yılında yüz bin canlı doğumda 11,5 olan anne ölüm oranı ile en düşük seviyeye ulaştığı belirtildi. Bu başarı, ülkemizin 2005 yılında 28,5 olan anne ölüm oranından bu yana kaydettiği önemli ilerlemeyi ortaya koyuyor.

BM’nin 2030 yılı hedefini 2000’lerde yakalayan Türkiye, ulusal düzeyde anne ölüm oranını sürdürülebilir bir şekilde azaltmaya odaklanmış durumda. Sağlık otoriteleri, bu başarıyı perçinlemek için çeşitli eylem planları üzerinde çalışmaya devam ediyor.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de bebek ölümleri de düşüş gösterdi. 2024 yılında 8 bin 475 bebek ölümü kaydedilirken, bebek ölüm hızı binde 9,0’a geriledi. 5 yaş altı ölüm hızı da binde 11,1’e indi.

Related Posts

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.