Türk İş İnsanı Mehmet Şahin, Çin’de İşbirliği Fırsatları Yaratıyor

Türk İş İnsanı Çin’de İşbirliği Fırsatları Yaratıyor

TİANJİN, 12 Nisan (Xinhua) — Türk iş insanı Mehmet Şahin, Çin’in kuzeyindeki Tianjin Belediyesi’nde Çin ve Shanghai İşbirliği Örgütü tarafından düzenlenen Çin-Shanghai İşbirliği Örgütü Sürdürülebilir Kalkınma Endüstriyel Yatırım Tanıtım Etkinliği’ne katılarak Shanghai İşbirliği Örgütü ülkelerinden gelen birçok girişimciyle tanışma imkanı buldu.

Enerji, otomotiv, tarım ve gayrimenkul alanlarında faaliyet gösteren Hattat Holding A.Ş.’nin Küresel Satın Alma ve Lojistik Başkan Yardımcısı Şahin, “Bu etkinliğe katıldığım için gerçekten minnettarım. Çok sayıda Çinli ya da Rus yatırımcı ve ortakla karşılaşıp işbirliği yapabileceğimizden eminim” dedi.

Etkinlik sırasında somut işbirliği konusunda birçok ön adımın atıldığını kaydeden Hattat, “Değerli ortağımız Çin Kömür Teknolojisi ve Mühendislik Grubu ile bazı kömür temizleme projelerine yatırım yapmak için görüşüyoruz. Görüşmelerin başarılı olacağından eminim” dedi.

Hattat, Türkiye ve çevre ülkelerde motor montajı, üretimi ve dağıtımı konusunda Çinli motor üreticileriyle art arda iki toplantı yapacaklarını da sözlerine ekledi. Hatta, Türkiye’deki güneş enerjisi tarlalarında rüzgar türbini üretimi konusunda da bazı görüşmelerde bulundu.

Çin’in Tianjin kenti, sonbaharda Shanghai İşbirliği Örgütü zirvesine ev sahipliği yapacak. Yan etkinliklerden biri olan Çin-Shanghai İşbirliği Örgütü Sürdürülebilir Kalkınma Endüstriyel Yatırım Tanıtım Etkinliği, Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinde ilerleme kaydedilmesini sağladı.

Çin Kömür Teknolojisi ve Mühendislik Grubu’na bağlı Uluslararası Mühendislik Limited Şirketi Genel Müdürü Ye Yong, Shanghai İşbirliği Örgütü’nün, işletmelerin küreselleşmesine yönelik önemli bir platform olarak işlev gördüğünü söyledi.

Ye, “Çin’in çözümlerini yerel ihtiyaçlarla birleştiriyor, Hattat gibi Türk müşterilere tekli makine ve madencilik ekipmanlarında Çin avantajlarının yanı sıra hidrojeolojik arama ve yönetim gibi özel teknik hizmetler sunuyor, Türk pazarında kök salıyor ve ortakların rekabet güçlerini artırmalarına yardımcı oluyoruz” dedi.

Doğal kaynaklar açısından zengin olan Türkiye’de ekonomik kalkınmayla birlikte enerji üretimine yönelik talepte artış yaşanıyor.

Şahin, Çin’in maden kaynaklarının geliştirilmesi konusunda ileri teknoloji ve deneyime sahip olduğunu söyledi. Hattat, 2007 yılından bu yana madencilik teknolojisi ve ekipman tedarikinde Çin Kömür Teknolojisi ve Mühendislik Grubu gibi 50’den fazla Çinli şirketle yakın işbirliği yürütüyor.

“Çinli şirketler ve yatırımcılar, kömür madenciliği projelerimizdeki birçok teknolojiyi destekliyor” diyen Şahin, şirketin uzun ayak madencilik operasyonlarına ve maden kaynaklarının geliştirilmesine yardımcı olmak üzere Sany’nin madencilik ekipmanlarını Türkiye’ye ithal ettiğini hatırlattı.

Çinli işletmelerin mükemmel performansı sayesinde pek çok Türk üretici de Çinli şirketlerle işbirliği yapmayı iple çekiyor ve bu da yerel halk için pek çok iş fırsatı yaratıyor.

Şahin, “Geçmişte, özellikle madencilik projelerinde, şirketler Avrupalı üreticilere yöneliyordu, ancak Çin ile kurulan başarılı işbirliğinden sonra artık Çin’e yöneliyorlar” dedi.

Hattat, Çinli ortaklarıyla ticaretinin artması sonucu Çin’in Hangzhou şehrinde Hema İthalat ve İhracat adlı bir şirket kurdu. Şahin, “Kömür madenciliği projelerinin ötesinde, Çinli ortaklarımızın rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, hidroelektrik, elektrik santralleri ve gayrimenkul sektörlerine yatırım yapmalarını içtenlikle umuyoruz” diye ekledi.

Çin Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2024 yılında 890 milyar ABD dolarına ulaşan Çin ile Shanghai İşbirliği Örgütü üye ülkeleri, gözlemci ülkeleri ve diyalog ortakları arasındaki ticaret, rekor kırarak Çin’in toplam dış ticaretinin yaklaşık yüzde 14,4’ünü oluşturdu.

Şahin, “Shanghai İşbirliği Örgütü büyümeye ve gelişmeye devam ederken, Türk işletmeleri fikir alışverişinde bulunmak ve ilgili faaliyetler aracılığıyla yenilik aramak için harika bir platforma sahip” dedi.

Şahin, bu etkinliğin iyi bir başlangıç olduğunu ve yaklaşan Shanghai İşbirliği Örgütü Zirvesi’nin tüm katılımcı ülkelerin temsilcileri arasında karşılıklı anlayışı ve gelecek planlamasını daha da teşvik edeceğini söyledi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Xinhua / Güncel

Related Posts

Afrika ikiye ayrılıyor: Bilim insanları nedeninin buldu

Doğu Afrika’da yer kabuğunun derinliklerinde gerçekleşen büyük bir jeolojik olay, kıtanın adım adım ikiye ayrılmasına neden oluyor. Afrika’nın doğusunda 2 bin millik bir alana yayılan Doğu Afrika Rift Sistemi (EARS), Somali Plakası ile Nubian Plakası arasındaki sınırı oluşturuyor. Bu plakalar her yıl yaklaşık 0.5 santimetre uzaklaşıyor.

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

WhatsApp’tan gelen o mesajlara sakın tıklamayın: Bilişim uzmanından kritik uyarı

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Kenan Altınsaat, vatandaşların elektronik posta (e-posta) veya WhatsApp üzerinden kendilerine ulaşan hatırlatma veya reklam linklerine doğrudan gitmek yerine, kendi internet tarayıcılarını kullanmalarının daha doğru olacağını bildirdi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Teknolojide Yunan mucizesi: 75 milyon euroluk yeni yatırım fonu

Yunanistan merkezli yatırım firması Marathon Venture Partners, Atina’daki teknoloji ekosistemine olan güvenini tazeledi. Firma, 75 milyon euro tutarında yeni bir fonu başarıyla kapattığını duyurdu. Böylece firmanın yönetimindeki toplam varlık 175 …