TÜİK davasında tepki çeken karar: Emekli derneklerinin katılma talepleri reddedildi!

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin güvenilir olmadığı ve milyonlarca yurttaşın bu yüzden mağdur edildiği gerekçesiyle pek çok siyasi parti ve dernek suç duyurusunda bulunurken, eski Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi emekli Seyfettin Çilesiz de TÜİK’e enflasyon verilerinin düzeltilmesi için başvurmuştu.

Çilesiz’in emeklilerin düşük zam aldığı gerekçesiyle açtığı davada bir gelişme yaşandı. Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi, Çilesiz’in, TÜİK aleyhine açtığı davaya 8 farklı emekli derneğinin katılma taleplerini kabul etmedi.

Konuya ilişkin sosyal medyada paylaşım yapan Çilesiz, “Dava benim açımdan devam ediyor. 3 Mart 2025 günü Ankara 6 . İdare Mahkemesinde yapılacak duruşmaya bizzat katılacağım. Sayın Mahkemenin bu karının hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum. Tabidir ki, üyelerinin tamamı maaşları enflasyon oranına göre arttırılan emeklidir. Dolayısıyla eksik enflasyon oranı açıklandığında eksik maaş almaktadırlar. Bu menfaat değil de nedir? Müdahale talebinde bulunan emekli örgütleri bu red kararına karşı dava ile ilgili son kararla birlikte istinaf itiraz yoluna başvurabileceklerdir” ifadelerini kullandı.

“TÜM EMEKLİLERİN BU DAVAYA KATILMASINDA MENFAATİ VAR”

Çilesiz’in avukatı Ekrem Güldoğan da X platformu üzerinden şu açıklamayı yaptı:

“TÜİK’e karşı açılan asılsız veri davasında, Ankara 6. İdare Mahkemesi yüzbinlerce emekliyi temsilen davaya feri müdahil olan dernek ve sendikaların, Seyfettin Çilesiz’in davası ile menfaat alakasının olmadığı şeklinde gerekçe ile istemin reddine karar verdi. ‘Menfaat alakası’ nedir? Seyfettin Bey’in açmış olduğu davanın konusu, 2024 yılı ilk altı aylık TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının gerçek enflasyon rakamlarından düşük olması nedeniyle enflasyon rakamlarının yeniden hesaplanması ile enflasyon sepetinde yer alan madde fiyatları ile enflasyon hesaplamasına dair tüm bilgilerin tarafımıza verilmesi istemidir.

Bu dava kazanıldığı takdirde, 2024 yılı ilk altı aylık enflasyon rakamının yeniden hesaplanması gerekmektedir. Hesaplanacak olan yeniden enflasyon rakamı TÜİK 2024 yılı temmuz ayında TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamından daha yüksek çıkması halinde, Seyfettin Çilesiz’in emekli maaşına geriye doğru ek zam yapılması gerekecektir. Dolayısıyla davanın kazanılması halinde Seyfettin Çilesiz gibi diğer davaya feri müdahil olan tüm emeklilerin emekli maaşına geriye zam yapılması gerekeceğinden tüm emeklilerin bu davaya katılmasında menfaati vardır.

Feri müdahil talebinin reddi kararı ara karar olduğu için doğrudan istinaf yapamıyoruz. 3 Mart 2025 tarihinde yapılacak olan duruşmada mahkeme esas hakkında karar verecektir. Mahkemenin esas kararı aleyhe olduğu takdirde bu kararı ve feri müdahil taleplerinin reddi kararını istinaf edeceğiz. Bizce bu karar açıkça hukuka aykırı bir karardır. İstinaf mahkemesinin bu yanlışı düzelteceğini düşünüyoruz.”

Related Posts

İktidar medyası TOBB Başkanı’nın ekonomi eleştirisini affetmedi

Ekonomi kemer sıkma politikalarına rağmen siyasi krizlerle tetiklenirken, iş dünyasının eleştirileri de yükselmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise tepkilerin odağında. Şimşek iki gün önce katıldığı bir yayında vergi kaçırılmasının …

Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBoC), ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak üzere para politikası tedbirleri açıkladı.

Bankalar 30 bin TL’yi aşan ödeme sunmaya hazırlanıyor: Emekli promosyonu nasıl alınır? Banka değişikliği nasıl yapılır?

Temmuz ayında maaşlara yapılacak zam öncesi bankalar emekliler için promosyon kampanyalarını yeniledi. Ödemeler 27 bin TL’yi geçerken, temmuz sonrası 30 bin TL seviyesinin aşılması bekleniyor.

Mevsimsellikten arındırılmış nisan enflasyonu belli oldu

Mevsimsellikten arındırılmış nisan enflasyonu belli oldu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

İstanbul’da trafik sıkışıklığının yıllık maliyeti 6 milyar doları geçiyor

İstanbul’da trafik sıkışıklığının yıllık maliyeti 6 milyar doları geçiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir