Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Normal Doğum Eylem Planı 2024’te Başladı

Futbolcuların taşıdığı “Doğal olan normal doğum” pankartıyla gündeme gelen ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun açıklamalarıyla tartışma yaratan Normal Doğum Eylem Planı, 2024 yılında ekim ayında başlatıldı. Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan plana göre, 2025 yılı sonuna kadar sezaryen oranlarının yüzde 5 düşürülmesi hedefleniyor ve konuyla ilgili tüm sağlık kongrelerinde ele alınacak.

Eylem planı kapsamında, 10 Temmuz’a kadar her hafta en az bir gün gebe ve yakınlarına “doğal olan normal doğum” konusunda bilgilendirme yapılacağı ve 2025 yılı sonuna kadar tüm gebelerin bir ebe tarafından takip edileceği belirtiliyor. Bu süreçte, yerel televizyon ve radyo programlarında kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile ebelerin ve “normal doğum yapmış” ünlülerin konuk edileceği ifade ediliyor.

Eylem planının öngördüğü diğer hedefler arasında, Robson sınıflandırmasında yüksek sezaryen oranlarına sahip hekimlere mektup gönderilmesi ve yüz yüze görüşmeler yapılması bulunuyor. Ayrıca, illerde gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin fotoğraf ve videolarla birlikte haftalık olarak Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği internet adresine gönderileceği açıklanıyor.

‘Hekim ve Anne Karar Vermeli’

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, iktidarın Normal Doğum Eylem Planı’nı değerlendirirken, asıl sorunun bakanlık açıklamalarında olduğunu vurguladı. Yaman, Bakanın “Çocuğunuz yoksa aile olamıyorsunuz” şeklindeki açıklamalarına tepki göstererek, doğum şeklinin anne ve hekimin beraber alması gereken bir karar olduğunu belirtti. Normal doğumun teşvik edilmesi gerektiğini ancak baskıcı olmaması gerektiğini ifade eden Yaman, kadınların suçlu hissetmemesi gerektiğini ve kararın kadın ve hekimin birlikte alması gerektiğini söyledi.

Related Posts

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…