Şimşek’in asgari ücret hesabı: Yüzde 49 arttı

Aşağıdaki haber içeriğini yeniden yazın:

Yeni yılda uygulanacak asgari ücretin 22 bin 104 lira olarak belirlenmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten kafaları karıştıran bir açıklama geldi. Şimşek, X hesabından yaptığı açıklamada, 17 bin 2 lira’dan yüzde 30 artışla 22 bin 104 liraya çıkardığı asgari ücretin enflasyonun üzerinde arttığını ifade ederek, “2024 yılı enflasyon gerçekleşme beklentisi yaklaşık yüzde 45 seviyesindeyken asgari ücret yüzde 49,1 arttı” dedi.

Şimşek’in paylaşımı şöyle:

Çalışanlarımızın alım gücünün ve refahının kalıcı olarak artması için fiyat istikrarı ön koşuldur. Uyguladığımız programın nihai hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımıdır. Hükümetlerimiz döneminde daima çalışanlarımızın yanında olduk. 2005-2024 döneminde istihdamı 13,7 milyon kişi artırdık, yani yıllık ortalama 680 binin üzerinde ilave istihdam sağladık.

Programımızı uygulamaya başladığımız 2023 yılı Haziran ayından bugüne kadar istihdam artışı 1,4 milyona ulaştı.

‘ASGARI ÜCRET YÜZDE 49,1 ARTTI’

Asgari ücret enflasyonun üzerinde artıyor. 2023 yılında enflasyon yüzde 64,8, asgari ücret artışı yüzde 107,3 gerçekleşti. 2024 yılı enflasyon gerçekleşme beklentisi yaklaşık yüzde 45 seviyesindeyken asgari ücret yüzde 49,1 arttı.

2003-2024 döneminde yıllık ortalama büyüme yüzde 5,3 iken asgari ücrette reel artış yüzde 5,6 gerçekleşti. İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değerdeki payı 2024 yılı üçüncü çeyreğinde serinin açıklandığı 1998’den beri en yüksek değeri olan yüzde 37,6’ya ulaştı. Son bir yıldaki artış ise 6,1 puan oldu.

2002’de 112 dolar olan asgari ücretin ABD enflasyonuna göre bugünkü karşılığı 196 dolardır. 2025 yılı için asgari ücret güncel kurla 620 doların üzerindedir. Asgari ücretin dolar karşılığı 2002 yılı seviyesinin 5,6 katına, ABD enflasyonuna göre düzeltilmiş olarak ise 3,2 katına yükseldi. Mevcut asgari ücret seviyemiz Romanya, Bulgaristan, Meksika, Çin, Brezilya, Güney Afrika, Endonezya, Rusya, Mısır ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere göre daha yüksektir.

ERDOĞAN ‘YÜZDE 30’DEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldığınıX hesabından, “2025 yılında asgari ücret, % 30 artışla net 22.104 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” ifadeleriyle açıklamıştı.

Related Posts

Bakan Yumaklı: 1 Ocak’tan bu yana 503 bin gıda denetimi yaptık

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 1 Ocak’tan bu yana 503 bin gıda denetimi yaptıklarını belirterek, “Bu denetimler sonucunda 11 bin 702 uygunsuzluk tespit ettik ve 1 milyar 56 milyon lira cezai işlem uyguladık.” dedi.

Vergi uzmanı açıkladı: Temmuzda akaryakıt alkol ve tütüne zam yolda!

Temmuz ayında akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerinde otomatik vergi artışı bekleniyor. Vergi uzmanı Ozan Bingöl fiyatlara yansıyacak zamların üretici enflasyonuna göre belirleneceğini belirtti. Karar Resmî Gazete’de yayımlanması halinde uygulamaya girilecek.

Asya borsaları karışık: Kriz beklenen Japonya’dan faiz hamlesi

Asya borsaları küresel ticaret geriliminden kaynaklı karışık seyir izlerken bölgedeki siyasi gelişmeler de bu durumu destekliyor.

OPEC+ temmuzda vitesi yükseltiyor: Petrol üretimine 411 bin varil artış

OPEC+ üyesi 8 ülke, küresel piyasa koşullarını dikkate alarak temmuz ayında petrol üretimini günlük 411 bin varil artırma kararı aldı.

Et ve Süt Kurumu, kurban pazarlarında satılamayan hayvanları satın alacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kurban Bayramı nedeniyle pazarlara getirilen ancak satılamayan kurbanlıkların Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından satın alınacağını belirtti.

Banka hesabı olan herkesi ilgilendiriyor: Yapana hem para hem de hapis cezası var!

Ticaret Bakanlığı, banka hesaplarının kiralanmasıyla ilgili sosyal medya hesabından önemli bir uyarı yayımladı. Bakanlık, hesap sahiplerinin, hesaplarını üçüncü kişilere kullandırmalarının ciddi hukuki ve cezai sonuçlara yol açabileceğini belirtti.