Sepet değişti: İstanbul’un yeni enflasyonu belli oldu

İstanbul Ticaret Odası (İTO), ocak ayı İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi verilerini açıkladı. Buna göre, 2025 Ocak ayında İstanbul’da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İTO İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi aylık artışı yüzde 5,16 olarak gerçekleşti.

2024 Ocak ayına göre 2025 Ocak ayında İstanbul’da yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İTO 2023=100 bazlı İTO İstanbul Tüketici Fiyat İndeksinde yüzde 48,40 olarak gerçekleşti.

2025 Ocak ayında İstanbul Tüketici Fiyat İndeksinde; bir önceki aya göre sağlık harcamaları grubunda yüzde 18,82, ulaştırma harcamaları grubunda yüzde 10,95, lokanta ve oteller grubunda yüzde 8,48, eğitim harcamaları grubunda yüzde 8,47, eğlence ve kültür harcamaları grubunda yüzde 7,80, konut harcamaları grubunda yüzde 7,03, çeşitli mal ve hizmetler harcamaları grubunda yüzde 6,92, ev eşyası harcamaları grubunda yüzde 4,67, gıda ve alkolsüz içecekler harcama grubunda yüzde 3,90 ve alkollü içecekler ve tütün harcamaları grubunda yüzde 0,81 artış izlenirken; giyim ve ayakkabı harcamaları grubunda yüzde 1,62 azalış izlendi.

İTO, eski sepette 242 madde bulunurken yeni hesaplama yönteminde madde sayısını 493’e, fiyat derleme sayısını da 15 bin 725’ten 24 bin 500’e çıkardı. Önceden yerinde veri toplama yöntemiyle belirlenen fiyatlar için artık internet üzerinden veri temini yapılmaya başlandı.

Daha önce indekste yer alan ancak günümüzde yaygın kullanımı azalan sömbülek soba, video kaset çalar gibi ürünler çıkartılırken, doğal gaz, dijital platform abonelikleri ve cep telefonu gibi güncel harcamalar indekse dahil edildi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) resmi enflasyon rakamlarını ise 3 Şubat’ta açıklaması bekleniyor. Enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında şubat ayında kiralarda uygulanacak zam sınırı da netlik kazanacak.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Related Posts

Kredi kartı düzenlemesi iddiası: Limit ve taksitte esneklik planı gündemde

BDDK’nın kredi kartı kullanıcılarını ilgilendiren yeni düzenleme üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. Mevcut 25 bin TL olan nakit avans limitinin yüzde 50 artırılarak 50 bin TL’ye çıkarılması ve 3 ay olan taksit süresinin 6 aya uzatılması gündeme getirildi.

Bakan Şimşek iktidara yakın gazetelerin hedefinde: ‘Para faizde piyasa krizde’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından, AKP’ye yakınlığıyla bilinen bazı yayın organları ekonomi yönetimine sert tepkiler gösterdi. Faiz politikası manşetlerden eleştirildi.

Merkez Bankası faizi sabit tuttu: Dolar ve Euro rekor seviyelerde!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizleri sabit bırakmasının ardından döviz kurlarında yukarı yönlü hareketler hız kazandı. Dolar ve Euro, sabah saatlerinde yeni zirvelere yaklaştı.

Ticaret Bakanlığı desteklemişti! Kadınlar Türkiye’ye açılıyor

Ticaret Bakanlığı’nın verdiği destekler ile kadın kooperatif sayıları her geçen gün artıyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2025 yılının “Kooperatifler Yılı” ilan edilmesi üzerine Ticaret Bakanlığı, kooperatifler ile ilgili farkındalığı arttırmak ve …

Hazine’den yarın çift ihale: İki tahvil ve kira sertifikası satışı!

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 17 Haziran Salı günü gerçekleştirilecek ihalede, 4 yıl (1456 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli, Türk lirası gecelik referans faiz oranına (TLREF) endeksli devlet tahvilinin ilk ihracı …

TCMB anketi açıklandı: Yıl sonu dolar ve faiz tahmini belli oldu!

TCMB anketinde enflasyon düşecek mi? Dolar yıl sonunda kaç lira olacak? Faiz kararı değişecek mi? İşte tüm ayrıntılar…