Sanayiciler Rekabet Gücünü Kaybediyor
Finansman sıkıntısı, yüksek maliyetler ve talepteki zayıflama iş dünyasında sorunları derinleştiriyor. Sanayiciler, sıkı para politikalarıyla iç pazarda mücadele ederken yurt dışında da rekabet gücünü kaybediyor. İş dünyasından yapılan açıklamalara göre, satılık fabrika ve üretim tesisi sayısı 2.767’ye ulaştı. Bazı tesislerde makinelerin hurda fiyatına satıldığı belirtiliyor. Züccaciyeciler Derneği Başkanı Berat Önder, “Sanayiciler ve ihracatçılar endişeli. Herhangi bir olayda tüylerimiz diken diken oluyor” dedi.
Önder, finansmana erişimin sorunun sadece bir kısmı olduğunu ifade ederek, “İhracatçılar rekabetten uzaklaşıyor. İhracat rakamlarının düşmemesine kanmayın, firmalar zararına satış yapıyor ve müşteri kaybetmemek için fiyatları sabit tutuyor” şeklinde konuştu.
İç Piyasada da Türk Ürünleri Pahalı
Önder’e göre, Türk üreticileri iç piyasada da pahalı hale geldi. Özellikle Çinli firmaların tercih edildiğini belirten Önder, “Türkiye’de tüketim malı ithalatı yatırım malını geçti. Eğer bu şekilde devam ederse, Türkiye üretim ve sanayi kültürünü kaybedebilir” uyarısında bulundu.
‘Yerli Sermayenin Değeri’
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çetin, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yüksek olmasının bazı yabancı firmaların geri çekilmesine neden olduğunu ve emek yoğun sektörlerdeki fabrikalarda üretim bantlarının boş kaldığını söyledi. Bu durumun zor durumda olan sanayicileri daha da etkilediğini belirten Çetin, kapanan bazı fabrikalardaki makinelerin hurda fiyatına satıldığını vurguladı. “Kur baskısı ve yüksek maliyetler sanayicileri zorluyor” diyen Çetin, “Üstelik tünelin sonunda ışık da gözükmüyor” şeklinde konuştu.