Prof. Dr. Naci Görür’den ‘6 Şubat depremi’ açıklaması: Bu kaidedir, kuraldır

Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “6 Şubat’ta olan depremler, tam 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına denk bir enerji üretti. Bir yerde bir deprem olursa, belirli bir zaman sonra aynı yerde, aynı büyüklükte deprem bir daha olur. Bu kaidedir, kuraldır” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından, Yenişehir ilçesindeki Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde ‘6 Şubat Depreminin Yıl Dönümünde Deprem Dirençli Kentler’ konulu panel düzenlendi. Panele, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Eş Başkanı Doğan Hatun, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

‘DİYARBAKIR’I VURACAK OLAN DEPREM, BİTLİS-ZAGROS FAYI HATTINDAKİ DEPREMDİR’

Açılış konuşmaları ve sinevizyon gösteriminin ardından konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Diyarbakır’ı depreme dirençli yapmanın mümkün olacağını ifade ederek şöyle konuştu; 

Deprem bizim kaderimiz değil. Bunu hiçbir zaman dini inançlarımızla da öngörmeyiz. Elazığ’ı deprem vurdu. Deprem vurduktan sonra 2’nci gün bağıra bağıra ‘Kahramanmaraş’a dikkat edin’ dedim. Ne Kahramanmaraş’ın, ne Malatya’nın resmi organları, ne de sivil insanları duydu. Depremin ne zaman olacağını kimse bilemiyor, onlara itibar etmeyin. Ama deprem öngörülebilir. Bugünkü bilimle, teknolojiyle, Diyarbakır’ı deprem dirençli yapmak mümkün. Depremin Diyarbakır’a etkisi az da olabilir, çok da olabilir. Hem Doğu Anadolu fayı hem de Bitlis-Zagros fayı hattı deprem üretir. 6 Şubat depremi, Doğu Anadolu fayı üzerinde olan depremdi. Asıl Diyarbakır’ı vuracak olan deprem, Bitlis-Zagros fayı hattındaki depremdir. O harekete geçeceği zaman, asıl büyük felaket o zaman olacak

‘BİR YERDE BİR DEPREM OLURSA, BELİRLİ BİR ZAMAN SONRA AYNI YERDE, AYNI BÜYÜKLÜKTE DEPREM BİR DAHA OLUR’

Depremlerin olduğu yerde belirli bir süre sonra tekrar depremin olacağını belirten Görür, “6 Şubat’ta olan depremler, tam 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına denk bir enerji üretti. 5 milyon ton TNT’yi, dinamiti patlatırsanız açığa çıkan enerjiyi düşünün. Yüzlerce atom bombası. Yani ‘Büyük atom bombası Japonya’yı yok etti, öldürdü’ diyoruz ya, bir tane kıytırık bomba attılar. Bu yüzlerce atom bombası büyüklüğünde. Yer bilimlerinde bir kaide vardır. İster inanın, ister inanmayın. Eğer bana bir itimadınız varsa, benim tavsiyem inanın. O da şu, bir yerde bir deprem olursa, belirli bir zaman sonra aynı yerde, aynı büyüklükte deprem bir daha olur. Bu kaidedir, kuraldır. Matematik gibidir, 2 kere 2 eşittir 4 gibidir. Kesin sapmaz” diye konuştu.

Related Posts

İran’dan İstanbul’a ilk seferler başladı

İsrail saldırılarında zarar gören Tebriz Havaalanı’nda pist onarımı tamamlandı. 23 gün sonra yapılan ilk uçuş İstanbul’a gerçekleşti. Sefer İran Ata Havayolları tarafından düzenlendi.

Çekya’da şebeke çöktü, ülke kilitlendi

Çekya’da yüksek gerilim hattının çökmesiyle ülke karanlığa gömüldü. Prag dâhil birçok kentte metro durdu, fabrikalar kapandı, hastaneler jeneratöre geçti. Hükümet ulusal acil durum ilan etti, yüz binlerce kişi elektriksiz kaldı.

Adliyeye sevk edilen Tunç Soyer’den açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den açıklama geldi.

İsrail yardım bekleyenleri vurmaya devam ediyor (4 Temmuz 2025)

İsrail ordusunun sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 15’i yardım bekleyenlerden olmak üzere 37 Filistinli hayatını kaybetti. Görgü tanıklarının AA muhabirine verdiği bilgiye göre, İsrail ordusu yardım bekleyenleri …

Yardım bekleyenleri eğlenerek hedef alıyorlar

İşgalci İsrail ordusu, ateşkes müzakerelerine rağmen Gazze’de katliam işlemeye sürdürüyor.

Toplu konut inşasından tarihi şehir çıktı

Hollanda’nın Nijkerk kentinde “Wonen bij de Toren” adlı konut projesi kapsamında yürütülen kazı çalışmaları, bölgenin geçmişine ışık tutan şaşırtıcı arkeolojik bulgularla sonuçlandı. 27 Haziran’da tamamlanan kazılarda, 13. yüzyıla ait yerleşim …