Pirincin bu türünü çocuklara vermeyin: Yüksek oranda arsenik içeriyor

Arsenik ve Otizm Spektrum Bozukluğu Arasındaki Bağlantı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen olarak sınıflandırılan arsenik, otizm spektrum bozukluğuna sebebiyet veriyor.

Pirinç, dengeli beslenmede önemli bir yere sahip olsa da içeriğindeki arsenik nedeniyle sağlık açısından endişe verici boyutlarda. Özellikle esmer pirinç, yüksek arsenik içeriğiyle dikkat çekiyor.

Esmer pirinç, beyaz pirince göre daha sağlıklı görünse de, içerdiği yüksek miktardaki inorganik arsenik risk oluşturabilir. Esmer pirinç, lif, vitamin ve mineral açısından zengin olmasının yanı sıra yüksek oranda arsenik içeriği barındırır.

Arsenik Doğal Olarak Toprakta Bulunur

Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, esmer pirincin beyaz pirinçten daha yüksek arsenik seviyelerine sahip olduğunu gösterdi.

Arsenik, endüstriyel bir katkı maddesi değil, toprak ve yeraltı sularında doğal olarak bulunan bir elementtir. Pirinç, suya yakın yetiştiği için bu ağır metali kolaylıkla emer.

Yapılan araştırmalara göre, esmer pirinçte bir kilogramda ortalama 0,28 mikrogram, beyaz pirinçte ise 0,23 mikrogram arsenik bulunmaktadır. Pirincin kepek kısmında ise bu oran 2,1 mikrograma kadar çıkabilir. Ancak, bu değerler Codex Alimentarius’un belirlediği günlük sınır olan 200 mikrogramın oldukça altındadır. Yine de, özellikle küçük çocuklar gibi savunmasız tüketiciler için endişe verici bir durum oluşturabilir.

Çocuklar Daha Fazla Arsenik Emilimine Maruz Kalabilir

6-24 aylık çocuklar, ağırlıklarına göre daha fazla pirinç tüketerek yetişkinlere oranla daha yüksek arsenik emilimine maruz kalabilmektedir. Araştırmalar, insanların kilogram başına günlük 0,59 mikrogram arsenik tükettiğini gösteriyor. Bu durum özellikle çocuklar için endişe verici olabilir, çünkü arsenik maruziyeti bilişsel gelişimi etkileyebilir ve ilerleyen yıllarda sağlık sorunlarına yol açabilir.

Frontiers in Pediatrics dergisinin bir sayısında, çocuklarda otizm spektrum bozukluklarına neden olabileceği öne sürülen arsenik konusunda henüz net bir bağlantı bulunamamıştır. Ancak, otizm teşhisi konulan çocuklarda yüksek seviyelerde ağır metal tespit edilmesine rağmen, bilim insanları arasında bu durumun nedenine dair fikir birliği sağlanamamıştır.

Pirinç, kahverengi olması durumunda bile dengeli bir beslenme için önemlidir. Fakat, çocuklar ve hassas bireyler için alternatif kaynaklara yönelmek daha sağlıklı olabilir; kinoa, darı, irmik veya patates gibi seçenekler önerilebilir.

Pirinci iyice yıkamak ve bol suda pişirmek, arsenik içeriğini azaltmak açısından önemlidir.

Related Posts

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…