Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

OMÜ Nöroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin: Unutkanlık Hafife Alınmamalı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, unutkanlığın hafife alınmaması gerektiğini vurgulayarak, “Herkes ufak tefek şeyler unutuyor. Bu günlük yaşamımızı olumsuz etkilemiyor. Ama etkilemeye başladığı zaman veya yakın çevremiz de bizim unutkanlığımızdan haberdarsa onlar da bunu gözlüyorsa muhakkak ertelenmeden hekime gidilmeli” dedi.

Şahin, uzun yıllar demans, Alzheimer ve Parkinson hastalıkları üzerine çalışmalar yaptığını belirterek, belirli bir yaşın üzerinde unutkanlığın normalleşmesine izin verilmemesi gerektiğini ve bunun toplumda hala varlığını koruduğunu dile getirdi. Alzheimer hastalarının ilaç uyumsuzluğuna dikkat çeken Şahin, ilaçların ömür boyu kullanılması gerektiğini vurgulayarak, hastaların ilaç kullanımını düzenli bir şekilde sürdürmelerinin önemli olduğunu belirtti.

Alzheimer hastalığının tedavisi konusunda son yıllarda geliştirilen ilaçlar hakkında da bilgi veren Şahin, tedavi sürecinde devam eden çalışmaların önemine değindi. Aktif bir yaşamın hem beyin hem de kalp sağlığı için faydalı olduğunu belirten Şahin, spor yapma, sosyal etkinliklere katılma gibi aktivitelerin Alzheimer hastalığından korunmada etkili olduğunu söyledi.

Genetik faktörlerin Alzheimer hastalığı riskini artırdığını belirten Şahin, her unutkanlığın önemsendiği ve ciddiye alınması gerektiği üzerinde durarak, ailede Alzheimer hastası bulunması durumunda riskin arttığını ifade etti. Kronik uykusuzluk, kötü beslenme ve zararlı alışkanlıkların demansı doğrudan yapmasa da riski artırabileceğini belirtti.

Unutkanlık konusunda yaşanan sorunlar karşısında hekime başvurmanın ertelenmemesi gerektiğini vurgulayan Şahin, her unutkanlığın ciddiye alınması gerektiğini ve erken tedavi ile hastalığın etkilerinin hafifletilebileceğini sözlerine ekledi.

Aktif bir yaşam sürmek beyin ve kalp sağlığı açısından önemlidir

Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, Alzheimer hastalığından korunmak için önerilerde bulunarak, sağlıklı beslenme, spor yapma, sosyal etkinliklere katılma gibi aktivitelerin beyin sağlığına olan olumlu etkilerine dikkat çekti. Omega 3, ginkgo biloba gibi supplementlerin ise etkili olmadığını belirtti.

“Ailede Alzheimer hastası bulunması riski artırır”

Her unutkanlığın değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, ailede Alzheimer hastası bulunması durumunda kişinin riskinin arttığını, genetik faktörlerin rol oynadığını sözlerine ekledi.

Unutkanlığın günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başladığı durumda hekime başvurulması gerektiğini belirten Şahin, hafife alınan unutkanlığın ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

Related Posts

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.