Meclis engellilerin sorunlarını araştıracak! Yeni bakanlık mı kurulacak?

“`html

TBMM’de Engelli Bireylerin Hakları İçin Meclis Araştırması Kurulması Kararı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, engelli bireylerin toplumda daha aktif hale gelmelerini sağlamak, karşılaştıkları zorlukları belirlemek ve bu sorunlara kalıcı çözümler üretmek amacıyla Danışma Kurulu önerisi üzerine bir Meclis Araştırması açılması için önergeler bir araya getirilerek değerlendirildi.

Engelli Bakanlığı Kurulmalı

Önergelerin ilk değerlendirmesinde söz alan Yeni Yol Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, ülkemizde engelli bakanlığının kurulmasına kesin ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Esen, “Bu adım, nüfusun önemli bir kesimini doğrudan etkileyecek ve kalıcı çözümler üretmemize olanak tanıyacaktır.” dedi.

Esen, Engelliler Hakkındaki Kanun’da öngörülen düzenlemelerin yıllardır hayata geçirilmediğini belirterek, bu konuda acilen Meclis araştırması talep ettiklerini vurguladı.

Esen, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sorunları basit çözümlerle geçiştirmek yerine, köklü ve kalıcı politikalar geliştirmemiz gerekmekte. Engelli bireyler için sunulan hizmetlerin tek çatı altında organize edilmesi, kamu kurumları arasındaki görevlerin tutarlı bir şekilde yönetilmesi şarttır. Bu sebeple engelli bakanlığı kurulması, yapısal bir dönüşüm sürecinin kaçınılmaz bir parçasıdır.”

Eğitimde Eşitlik Zorunluluğu

İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, Türkiye’de engelli bireylerin eğitim hakkının anayasal bir güvence olduğunu ancak uygulamada bu güvencenin etkisiz kaldığını dile getirdi. Sunat, sistemin hem engelli bireyleri hem de onları eğitecek öğretmenleri yalnız bıraktığını belirtti. “Her engelli birey farklıdır. Örneğin, otizmli bir çocuğun ihtiyaçları ile bedensel engelli bir bireyin ya da işitme engelli olan bir öğrencinin ihtiyaçları birbirinden tamamen farklıdır” dedi.

Sunat, engelli çocukların eğitim hakkına erişimi, ailelerin bakım yükünü hafifletme, istihdam olanakları, ulaşım sorunları ve ayrımcılıkla mücadele konularında engelliler bakanlığı kurulması gerektiğini savundu.

Kota Sistemi ve İstihdam Sorunları

MHP Çankırı Milletvekili Pelin Yılık, MHP olarak engelli bireylerin toplumun vazgeçilmez bir parçası olduğuna inandıklarını ve onların yaşam kalitesini artıracak devlet politikalarını desteklediklerini ifade etti. Yılık, engelli bireylerin günlük yaşamlarında eğitimden istihdama, ulaşım ve sosyal hizmetlere kadar pek çok zorlukla karşılaştığını belirtti.

Türkiye’de çalışabilir durumda olan engelli nüfusun önemli bir kısmının iş gücüne katılmadığını ifade eden Yılık, istihdam edilenlerin de pek çok zorlukla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Yılık, sorunları şöyle sıraladı:

  • İş yerlerinde fiziksel engeller
  • Engelli çalışanlara karşı olumsuz tutumlar
  • Düşük ücretle çalışmak zorunda kalma
  • Ayrımcılık ve terfi fırsatlarının olmaması

Yılık, engelli bireyler için uygulanan kota sisteminin etkinliğinin artırılması ve korumalı iş yeri modellerinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Hak Temelli Bir Bakış Açısı Gerekli

DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, engellilere yönelik yaklaşımın hak temelli değil yardım temelli olduğunu iddia ederek, bu anlayışın sorunların çözülmesine engel olduğunu savundu. Düşünmez, “Engellilere karşı geliştirilen ayrımcı bakış açısı, sorunların kökeninde yatmaktadır.” dedi.

Güncel Veri Tabanı Eksikliği

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Türkiye’de engellilerin sayısı, yaşı ve engel nedeniyle ilgili güncel verilerin eksik olduğunu ifade etti. Pala, mevcut düzenlemelerin fiili olarak yetersiz kaldığını belirterek, engellilerin toplumda tam katılımını sağlayacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Pala, “Engellilerin karar alma süreçlerine aktif katılımı sağlanmalı ve insan haklarına uygun şekilde ihtiyaçları karşılanmalıdır.” dedi.

Engelli Külliyatı ve Yenilikçi Yaklaşımlar

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, engellilere yönelik üretilen politikaların, hem merkezi hükümet hem de yerel yönetimler tarafından eş güdümlü bir şekilde uygulanmasının önemine dikkat çekti. Keşir, “2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu ile birlikte yaklaşık 1500 maddelik bir engelli külliyatı oluşturuldu.” diye belirtti.

Engellilerin taleplerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Keşir, “Zamanla değişen ihtiyaçlar doğrultusunda, farklı engel türlerine yönelik tematik programlara ihtiyaç var. Sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin iş birliğiyle bu sorunlara daha etkili çözümler geliştirilebilir.” dedi.

Tüm Siyasi Partilerden Destek

Görüşmelerin sonucunda engelli bireylerin toplumsal hayata daha fazla katılımını sağlamak için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verildi. Oylamada, tüm siyasi partiler olumlu oy kullandı. Komisyon 22 üyeden oluşacak ve 3 ay süreyle çalışacak; gerektiğinde Ankara dışına da çıkabilecek.

Bu arada, bedensel engelli Yiğithan Kalfa, babası Murat Kalfa ve AKP Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, araştırma komisyonunun kurulmasını izlemek üzere Genel Kurulda hazır bulundu.

“`

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’a gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’a gidiyor

Erdoğan’ın eski başdanışmanı: PKK yöneticilerine ‘nereye gönderilmek istersiniz?’ diye sorulmuş: Çoğu bakın hangi ülkeyi seçmiş?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski Başdanışmanı İlnur Çevik, terör örgütü PKK’nın kendisini feshetmesinin ardından PKK yöneticilerine  “Nereye gönderilmek istersiniz?” diye sorulduğunu belirterek gelen yanıtı açıkladı.

Ev ve iş yerlerine uyuşturucu baskını: 55 kişi tutuklandı

Adana’da uyuşturucu tacirlerine yönelik operasyonlarda yakalanan 68 zanlıdan 55’i tutuklandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu müjdeyi duyurdu: Türk dünyasının ortak alfabesi raflarda yerini alıyor

Türk Devletler teşkilatının aldığı karar doğrultusunda ortak alfabe hususunda somut adımlar atılmaya başlanmıştı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, bu konuda yaşanan gelişmeyi ise ‘müjde’ diyerek kamuoyu ile paylaştı. Zorlu, ortak alfabeyle basılı kitaplar serisi bu yıl içinde Türk Dünyası Yayıncılarına ve okurlarına sunulacağını söyledi. Öte yandan Zorlu, dijital kuşatmaya dikkati çekerek Türkçenin her türlü tehdide karşı bir ve beraberce korunması gerektiğini de belirtti.

60 safkan Arap koşu tayı ihaleyle satılacak

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğü, 60 safkan Arap koşu tayının satışı için ihale yapacak.

Bu zihniyet öldürür: ‘Kocam sever de döver de’

Adana’da Mustafa K. (41), dini nikahla birlikte yaşadığı Hatice D.’yi (32), kahvaltı sofrasını geç kurduğu için darbetti. O anlar, cep telefonuyla görüntülenirken, kıraathanede otururken gözaltına alınan Mustafa K., Hatice D. şikayetçi olmayınca serbest bırakıldı.