Japon uzay aracı Ay’a neden çakıldı?

Ay’a Yapılan İniş Denemesinde Resilience Aracının Yüzeye Çarpması

5 Haziran’da, Ay’ın Dünya’ya bakan tarafındaki Mare Frigoris (Soğuk Denizi) bölgesine yumuşak iniş yapmayı hedefleyen ispace’in Resilience aracı, maalesef iniş sırasında yüzeye sert bir şekilde çarptı. Bu durum, şirketin Ay’a iniş denemelerinde karşılaştığı ikinci başarısızlık oldu. Daha önce Nisan 2023’te de Hakuto-R adlı araç benzer bir şekilde kaybedilmişti.

Şirket, lazerli ölçüm sisteminin bozulma nedeni üzerine dört olası senaryo belirledi:

  • Ay yüzeyinin yansıtıcılığının beklenenden farklı olması
  • Lazerin yüzeye olan açısının yansıtıcılığı azaltmış olması
  • Lazerin gücünün düşük olması nedeniyle sensörlerin yeterli veri alamaması
  • Uzay radyasyonunun sistemin performansını olumsuz etkilemiş olması

Şirket, bu olasılıkları kaza için “muhtemel nedenler” olarak değerlendirdi.

NASA’nın Ay yörüngesinde dolaşan gözlem uydusu Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), kazadan yaklaşık iki hafta sonra iniş bölgesini görüntüledi. Çekilen fotoğraflarda Ay yüzeyinde koyu renkli bir iz tespit edildi. Bu iz, çarpma anında yükselen Ay tozunun oluşturduğu bir “toz halosu” olarak tanımlandı.

ispace, yaşanan ikinci başarısız deneyimin ardından gelecek görevler için önlemler alacağını duyurdu. Şirket, özellikle iniş sensörleri ve lazer sistemlerinin test süreçlerini güçlendirmeyi hedefliyor. Yaklaşan Mission 3 ve Mission 4 görevlerinde, daha gelişmiş özelliklere sahip Apex 1.0 iniş aracı kullanılacak. Bu yeni araçlarda yalnızca lazerli değil, aynı zamanda görüntüleme tabanlı iniş sistemleri de yer alacak.

Resilience aracı, 15 Ocak 2025’te bir SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılmıştı. Aynı uçuşta yer alan Teksas merkezli Firefly Aerospace’in “Blue Ghost” adlı iniş aracı ise 2 Mart’ta başarılı bir şekilde Ay’a iniş yaparak planlanan süre boyunca sorunsuz çalıştı.

Related Posts

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

Bilim insanları milyonlarca insanın hayatını etkileyebilecek bir buluşa imza attı. 3D yazıcılar ile ürettikleri pankreas hücre kümleri diyabet tedavisinde çığır açabilir.

Bu websitesi dolandırıcıları tespit ediyor!

Akıllı telefonla birlikte internetin daha da erişilebilir olması, internet siteleri üzerinden alışveriş için yaygın hale gelmesi gibi etkenler dolandırıcıların da interneti kullanarak kişisel verilere ulaşmasına ve banka hesaplarına müdahale etmesine …

7’li Ragbi Milli Takımları Kişinev’de sahne alacak

Moldova’daki 2025 Avrupa Trophy Serisi’nin 2. ayağında Türkiye 7’li Ragbi Kadın ve Erkek Milli Takımları mücadele edecek.

Çin, iletişim uydusunu fırlattı

Çin, yeni iletişim uydusu “ChinaSat-9C”yi uzaya gönderdi.

Bill Gates, keşke daha önce öğrenseydim dediği gizli bir Warren Buffett dersi paylaştı!

Teknoloji dünyasının en etkili isimlerinden biri olan Bill Gates, yıllar önce aldığı ama etkisini hala taşıdığı bir hayat dersini kamuoyuyla paylaştı.