Hafıza kapasitesinin anahtarı hücreler keşfedildi

Astrositlerin Beyindeki Rolü

Astrositler, genellikle sinir sisteminde bakım görevlerini üstlenen hücrelerdir. Bu hücreler, atıkları temizleme, nöronlara besin sağlama ve kan akışını düzenleme gibi çeşitli görevlerin yanı sıra, nöronlar arasındaki iletişimi sağlayan üç yönlü bağlantılar da kurarlar.

Araştırmanın öncüsü Leo Kozachkov, astrositleri “milyonlarca dokunaçlı bir ahtapot”a benzetiyor. Her bir dokunaç, bir sinapsı saran bir işlemci gibi çalışarak elektriksel sinyallerle değil, hücre içi kalsiyum dalgalarıyla iletişim kurar ve kimyasal mesajların salınmasını tetikler.

MIT ve IBM Research tarafından geliştirilen yeni bir makine öğrenimi modeli, astrositlerin karmaşık bilgi ağları oluşturarak belleği organize edebileceğini gösteriyor. Her bir astrosit binlerce sinapsla bağlantı kurarak beynin büyük hafıza kapasitesini açıklıyor.

Astrositlerin sadece bir hücre olarak değil, her bir dallanma üzerinden bağımsız hesaplama birimleri gibi çalıştığı düşünülüyor. Bu durum, daha az nöronla daha fazla hafıza depolama olanağı sağlar ve enerji açısından da daha verimli bir sistem sunar.

Toronto’daki Krembil Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Maurizio de Pittà, modelin biyolojik temellere dayandığını vurgulayarak, ancak gerçek zamanlı beyin süreçlerinin henüz tam olarak anlaşılamadığını belirtiyor. Bu nedenle, model umut verici olsa da, deneysel doğrulama aşamasına henüz gelinmemiştir.

Bununla birlikte, bu model Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde yeni yaklaşımların kapısını aralayabilir. Kozachkov, astrosit bağlantılarının hassas bir şekilde modüle edilmesinin kaybedilen hafıza fonksiyonlarını geri kazandırabileceğini savunuyor.

Related Posts

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

Bilim insanları milyonlarca insanın hayatını etkileyebilecek bir buluşa imza attı. 3D yazıcılar ile ürettikleri pankreas hücre kümleri diyabet tedavisinde çığır açabilir.

Bu websitesi dolandırıcıları tespit ediyor!

Akıllı telefonla birlikte internetin daha da erişilebilir olması, internet siteleri üzerinden alışveriş için yaygın hale gelmesi gibi etkenler dolandırıcıların da interneti kullanarak kişisel verilere ulaşmasına ve banka hesaplarına müdahale etmesine …

Japon uzay aracı Ay’a neden çakıldı?

Japon uzay şirketi ispace, bu ay başında Ay’a iniş yapmaya çalışırken yüzeye çakılan Resilience adlı iniş aracının neden başarısız olduğunu açıkladı. Şirketin 24 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, aracın lazerli mesafe ölçüm sistemi (LRF) arızalandı. Bu da aracın doğru yükseklik verisi alamamasına ve frenleme sürecinin bozulmasına yol açtı.

7’li Ragbi Milli Takımları Kişinev’de sahne alacak

Moldova’daki 2025 Avrupa Trophy Serisi’nin 2. ayağında Türkiye 7’li Ragbi Kadın ve Erkek Milli Takımları mücadele edecek.

Çin, iletişim uydusunu fırlattı

Çin, yeni iletişim uydusu “ChinaSat-9C”yi uzaya gönderdi.