Ege Üniversitesi’nde ders saatlerine cuma ayarı

Laik eğitime darbe üzerine darbe vuran AKP iktidarı döneminde, dini referanslarla yapılan düzenlemeler normalleştirildi. Özellikle eğitim kurumlarında, bilimsel ve tarafsız olması gereken düzenlemeler, dini hassasiyetlere göre şekillendirilmeye devam ediyor. Son olarak Ege Üniversitesi, 17 Ocak günü fakültelere gönderdiği yazıda, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın talimatını iletti ve cuma namazı saatlerine denk gelen ders, sınav ve uygulama saatlerinin düzenlenmesini talep etti.

Ders programları ve mesai saatlerinin, eğitim faaliyetlerini aksatmayacak şekilde dini gerekçelerle yeniden düzenlenmesini ileten yazıda, “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından Üniversitemize iletilen ilgide kayıtlı yazı ile yükseköğretim kurumlarında mesai, ders, sınav ve uygulama saatlerinin cuma namazı saati ile çakışması halinde eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bir aksaklığa meydan vermeden gerekli tedbirler alınarak isteyen akademik ve idari personel ile öğrencilere gerekli kolaylığın sağlanması; mesai saatleri ve ders çizelgeleri, uygulama ve sınav saatlerinin bu doğrultuda düzenlenmesi gerektiği Yazı İşleri Şube Müdürlüğü’nün ilgi yazısı ile fakültemize bildirilmiş olup ilgi yazı ekte gönderilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

“DOĞRU BULMUYORUZ”

Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Lülüfer Körükmez, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Eğitime ilişkin her türlü düzenleme pedagojik sebeplerle olabilir, olmalı. Eğer dinsel sebeplerle düzenlemeler yapılıyorsa başka inançları olan kişiler için de geçerli olmalı.” ifadelerini kullandı.

Laik, modern, bilimsel eğitim ilkesini benimsediklerini vurgulayan Körükmez, “Pedagojik sebeplerden gayri sebeplerle ders ve sınav saatlerinin ayarlanması ve benzeri düzenlemeleri doğru bulmuyoruz. Dinsel inançlar için düzenleme yapılacaksa, bütün inançlar göz önüne alınmalı” açıklamasında bulundu.

2018 YILINDA DA GÜNDEME GELDİ

YÖK, benzer bir genelgeyi 2018 yılında da üniversitelere göndermiş ve sınav ve ders saatlerinin cuma namazına denk getirilmemesi istenmişti. Dönemin YÖK Başkanvekili Rahmi Er imzasıyla üniversite rektörlüklerine iletilen resmi yazıda, mesai, ders, sınav ve uygulama saatlerinin cuma namazı saatine göre düzenlenmesi talimatı verilmişti. Söz konusu yazıya, 8 Ocak 2016 tariğhinde dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan genelge de eklenmişti.

Related Posts

5 tonu toplatılıyor! Ölüm riski var

HEr geçen gün çeşitli yiyeceklerin sağlık riski ile geri çağrıldığı veya toplatıldığı haberleri geliyor. Şimdi de 5 bin tondan daha fazla organik yaban mersini ciddi sağlık sorunlarına hatta ölüme sebep olabileceği nedeniyle geri çağrılıyor.

Ankara yangınına ilişkin 3 kişi tutuklandı

Ankara’da üç kişinin hayatını kaybettiği 26 katlı bina yangınına ilişkin iki müteahhit ve şantiye şefi tutuklandı. 3 kişi adli kontrolle serbest bırakılırken bir kişi de aranıyor.

SDG’den ABD Büyükelçisi’ne “özerklik” tepkisi, Şam – Kuzey Suriye görüşmeleri kesildi

ABD Temsilcisi Barrack federasyona kapıyı kapattı. Kuzeydoğu Suriye Yönetimi yazılı açıklama ile talebini yineledi: “Tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan yeni anayasa”

100 milyon yıl önceki deniz devi! Deniz canavarının sırrı

Avustralya’nın Queensland eyaletinde, bilim dünyasını heyecanlandıran bir keşif yapıldı. Ülkenin ilk uzun boyunlu deniz sürüngeni olan elasmosaur fosili, kafası hâlâ vücuduna bağlı halde ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 100 milyon yıl öncesine tarihlenen …

Bilecik’te sır ölümler

Bilecik’te 16 Haziran’da ölü bulunan kadının eşi de ölü bulundu.Bilecik’te 16 Haziran’da evinde ölü bulunan Sibel Güneş’in günlerdir kayıp olan eşi İbrahim Güneş’in cansız bedeni, Sakarya Nehri kıyısında bulundu.

TKP’den ‘AKP-MHP-DEM’ açıklamasına çıkış: ‘Bileşenlerini iyi tanıyoruz’

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz AK Parti, MHP ve DEM Parti olarak bu yolu beraber yürümeye karar verdik” sözleri üzerine Türkiye Komünist Partisi’nden (TKP) ‘Genişletilmiş Cumhur İttifakı’ başlıklı bir açıklama geldi.