Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş Sıkma Sorunu ve Bilinmesi Gerekenler

Diş sıkma rahatsızlığı, günümüzde giderek yaygınlaşan bir sorun haline gelmiştir. Diş sıkma ve diş gıcırdatma, genç yetişkinler arasında en sık görülen bu rahatsızlık, çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Özellikle stresli dönemlerde, sınav ve iş ortamlarında karşılaşılan zorluklar, diş sıkma ve gıcırdatmaya yol açabilir. Ayrıca çocuklarda da diş değişim dönemlerinde kısa süreli diş sıkma davranışları gözlemlenebilir. Bruksizmin ortaya çıkmasında anksiyete, uyku bozuklukları, diş problemleri ve bazı hastalıklar da rol oynayabilir.

Diş Sıkmanın Etkileri ve Tedavi Yöntemleri

Diş sıkma ve diş gıcırdatma genellikle gece uykusu esnasında gerçekleşir ve farkında olunmaz. Ancak uzun vadede dişlerde aşınma, hassasiyet, çene ekleminde ağrı ve kas sorunlarına neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde kalıcı hasarlara yol açabilir. Neyse ki, gece plağı kullanımı, fizyoterapi, kas egzersizleri ve stres azaltıcı terapiler gibi farklı tedavi seçenekleri mevcuttur.

Diş Sıkmayı Azaltma Yolları

İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi AD Öğretim Üyesi Merve Çakır, diş sıkmanın etkilerini azaltmak için bazı önerilerde bulunmaktadır:

  • Azaltın: Stres seviyenizi kontrol altında tutmak için egzersiz yapın ve hobiler edinin.
  • Değiştirin: Düzenli ve kaliteli uyku alışkanlıkları oluşturun.
  • Rahatlayın: Çene kaslarınızı rahatlatmak için egzersizler yapın.
  • Sınır koyun: Kafein ve alkol tüketimini sınırlayın.
  • Aksatmayın: Diş hekimi kontrollerini aksatmadan düzenli olarak yaptırın.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…