Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Alerjilerin İhmal Edilmemesi Gerektiğini Vurgulayan Acıbadem Adana Hastanesi Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan Uyarıda Bulundu

Alerjik rahatsızlıkların önemsenmesi gerektiğine dikkat çeken Acıbadem Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, alerjik reaksiyonların vücutta doğuştan gelen bir hassasiyetle ortaya çıkabileceğini belirtti. Bahar ve yaz aylarında ortaya çıkan alerjik belirtiler hakkında bilgi veren Dr. Erdoğan, vücudun bazı dış etkenleri yabancı olarak algılayarak savunma mekanizmasını devreye soktuğunu ve bu durumun burun akıntısı, hapşırma, öksürme, burun ve boğazda kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini söyledi. İlk başlarda hafif seyreden bu şikayetlerin zamanla günlük yaşamı olumsuz etkileyebileceğini belirten Dr. Erdoğan, rahatsızlıkların ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Alerjen Maddelerden Uzak Durmanın Önemi

Alerjik rinitin doğru tedavisinin alerjen maddelerden kaçınmak olduğunu vurgulayan Dr. Erdoğan, bu durumun her zaman mümkün olamayabileceğini belirtti. Belirtilerin kontrol altına alınması için uygun ilaçların kullanılması gerektiğini belirten Erdoğan, bu ilaçların yan etkilerinin olabileceğine dikkat çekti. Ağızdan alınan ilaçlar veya burun spreyleriyle semptomların hafifletilebileceğini ifade eden Dr. Erdoğan, ilaç kullanımının mutlaka hekim önerisiyle yapılması gerektiğini söyledi.

Alerjik Rahatsızlıklar Çeşitli Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir

Alerjik rinitin sadece burun tıkanıklığı ile sınırlı kalmayabileceğini belirten Dr. Erdoğan, tedavi edilmediğinde daha ciddi hastalıklara neden olabileceğini söyledi. Alerjik rahatsızlıkların zamanla horlama, uyku apnesi, kronik sinüzit ve orta kulakta sıvı birikimi gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Dr. Erdoğan, özellikle orta kulakta sıvı birikiminin işitme kaybı gibi ciddi sonuçlara neden olabileceğine dikkat çekti.

Alerjiye Erken Tanı Konulması Önemli

Alerjinin bazen üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla karıştırılabileceğini aktaran Dr. Erdoğan, alerjilerin yanlışlıkla enfeksiyon olarak değerlendirilmesinin gereksiz antibiyotik kullanımına sebep olabileceğini belirtti. Doğru tanının konulmasının önemine vurgu yapan Dr. Erdoğan, alerji belirtileriyle karşılaşıldığında hemen hekime başvurmanın önemli olduğunu ifade etti. Özellikle çocuklarda işitme ve konuşma gelişimi açısından alerjik rahatsızlıkların ciddiye alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.