Çin, 10 yeni nükleer reaktörün inşasını onayladı: Hedef küresel liderlik




Çin, 10 yeni nükleer enerji reaktörünün inşasına onay verdi. Toplamda 200 milyar yuan (27,44 milyar dolar) maliyete sahip olması beklenen reaktörler ile var olan 5 nükleer santralin kapasitesinin arttırılması hedefleniyor.

Bu nükleer güç üniteleri, Guangxi’deki Fangchenggang, Fujian’daki Sanmen, Şandong’daki Haiyang, Çongçing’deki Xiapu ve Guangdong’daki Taishan nükleer santrallerinde inşa edilecek.

Çin Nükleer Enerji Birliği’nin Pazar günü yayımladığı yıllık bültende, Çin’in nükleer enerji mühendisliği ve inşasına yaptığı yatırımın geçen yıl rekor seviye olan 146,9 milyar yuana çıktığı belirtildi. Bültene göre, 2024 sonu itibarıyla Çin’de 60 GW’a yakın kurulu güce sahip 57 ünite faaliyette bulunuyor. Ülkede şu anda inşa halinde 33 GW kapasiteli 28 nükleer reaktör bulunuyor. Onaylanmış nükleer ünite sayısı ise 17. Bunlar tamamlandığı zaman toplam kurulu güç 113 GW’a çıkacak.

2030’a kadar nükleer enerjide liderlik hedefleniyor

Raporda, 2030’a kadar Çin’in kurulu nükleer kapasite açısından ABD’yi geçerek zirveye çıkması öngörülüyor. Çin şu anda ABD ve Fransa’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Nükleer enerji, 2024 yılında Çin’in elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini oluştururken, 2040 yılına kadar bu oranın yüzde 10’a çıkması bekleniyor.

Yenilenebilir enerji konusunda büyük atılım yapan Çin, nükleer enerji yatırımlarını arttırarak hem enerji güvenliğini sağlamayı hem de kömür üretimini azaltarak temiz enerjiye geçiş yapmayı hedefliyor.

Çin aynı zamanda nükleer santralleri için temel ana ekipmanları tamamen yerli olarak üretmeyi başardı. Geçen yıl 114 set yerli nükleer enerji ekipmanı teslim ederek 2023’teki rakamı ikiye katladı.

Related Posts

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

WhatsApp’tan gelen o mesajlara sakın tıklamayın: Bilişim uzmanından kritik uyarı

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Kenan Altınsaat, vatandaşların elektronik posta (e-posta) veya WhatsApp üzerinden kendilerine ulaşan hatırlatma veya reklam linklerine doğrudan gitmek yerine, kendi internet tarayıcılarını kullanmalarının daha doğru olacağını bildirdi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Teknolojide Yunan mucizesi: 75 milyon euroluk yeni yatırım fonu

Yunanistan merkezli yatırım firması Marathon Venture Partners, Atina’daki teknoloji ekosistemine olan güvenini tazeledi. Firma, 75 milyon euro tutarında yeni bir fonu başarıyla kapattığını duyurdu. Böylece firmanın yönetimindeki toplam varlık 175 …

Ormanların altındaki gerçek ortaya çıkıyor: Biyokütle uydusu göreve başladı

Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni nesil uydusu, ormanların iç yapısını ilk kez bu netlikte görüntüleme kapasitesine sahip. 20 yıl sonra hayata geçen bu görev, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir veri kaynağı sunuyor.

Bilim insanları “kara delik bombası” yaptıklarını açıkladı

Bilim insanları teorik olarak uzun süredir varlığı bilinen ancak şimdiye dek hiç gerçekleştirilmemiş bir konsepti hayata geçirdiklerini duyurdu: Kara delik bombası. Ancak endişeye gerek yok; bu “bomba” ne gerçek bir kara delik içeriyor ne de …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir