İzmir’in tıbbi atık tesisi halk sağlığı için faaliyette

İzmir’de Tıbbi Atıklar Evsel Atığa Dönüşüyor!

İzmir genelinde bin 50 sağlık kuruluşu tarafından üretilen tıbbi atıklar, halk sağlığını korumak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde evsel atığa dönüştürülüyor. 2020 yılında faaliyete geçen tesis, günde yaklaşık 30 ton tıbbi atığın bertaraf edilmesini sağlayarak, bugüne kadar 400 bin ton tehlikeli atığın dönüşümünü gerçekleştirdi.

Çevre ve İnsan Sağlığı Açısından Önemli Bir Adım

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen’de hizmete aldığı tıbbi atık sterilizasyon tesisi, çevre ve insan sağlığı açısından büyük bir önem taşıyor. Devlet hastaneleri, özel hastaneler ve diyaliz merkezleri gibi bin 50 sağlık kuruluşundan alınan tıbbi atıklar, güvenli bir şekilde teslim alınarak çevrimiçi mobil atık takip sistemi (MOTAT) ile kayıt altına alınıyor ve lisanslı araçlarla tesise taşınıyor.

Atıkların Güvenli Bir Şekilde Dönüşümü Sağlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Atık Yönetim Tesisleri Şube Müdürü Seyda Yapıcı, tesisin 7 gün 24 saat faaliyette olduğunu ve atıkların 150 santigrat derecede 45 dakika boyunca işlemden geçirildiğini belirtti. Atıklar, prosesten geçirildikten sonra kırıcı makinelerden geçirilerek küçültülüyor, arındırılıyor ve evsel atık haline getiriliyor. Bu sayede atıkların sağlık açısından taşıdığı riskler ortadan kaldırılmış oluyor.

Çevreyi Koruyan Bir Tesis

Tesisin günlük kapasitesinin 100 tonun üzerinde olduğuna dikkat çeken Seyda Yapıcı, atıkların teslim alındığı kovaların ve konteynerlerin dezenfekte edilerek tekrar kullanıma verildiğini söyledi. Tesiste yapılan işlemler sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda tasarlanmış olup, modern ve çevreci bir bakış açısıyla hizmet vermektedir. Enerji geri kazanım sistemi sayesinde doğal su varlıklarının korunması sağlanmaktadır.

Kaynak: BYZHA – Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…