Karadeniz’de petrol sızıntısı: Temizleme çalışmaları hakkında neler biliniyor?

Rusya’da Karadeniz’de Yaşanan Petrol Sızıntısı: Temizlik Çalışmaları Devam Ediyor

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, 15 Aralık’ta Karadeniz’de meydana gelen iki petrol tankerinin batması sonucu yaşanan petrol sızıntısının ardından, temizleme çalışmaları kapsamında 24 bin 300 metrekarelik bir alanın petrolden arındırıldığını duyurdu.

Yaklaşık 4 bin 800 metrekarelik kıyı şeridinin temizlendiği ve 14 bin 500 ton petrol atığının toplandığı belirtildi. Etkilenen bölgedeki nehir ağızlarını ve limanları korumak içinse bariyerler yerleştirildi.

Bakanlık, gemilerin sahibi Volgatransneft şirketinin iç sularda tehlikeli madde taşıma izninin olmadığını belirtti. Kerç Boğazı’ndaki durumu izlemeye devam ediyorlar.

Acil durum servisleri, tankerlerin yaklaşık 9 bin 200 ton yağ yakıt taşıdığını açıklamıştı. TASS’a göre 10 binden fazla personelin katılımıyla temizlik çalışmaları sürüyor.

Rusya Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Alexander Kozlov, petrolle kirlenmiş 14 bin ton kumun çıkarıldığını ve petrol tarafından kirletilmiş toprak hacminin 200 bin tona kadar ulaşabileceğini bildirdi.

Deniz Kazası ve Sızıntı

15 Aralık’ta Karadeniz’de meydana gelen iki Rus petrol tankerinin ağır hasar görmesi sonucu petrol sızıntısı yaşandığı açıklanmıştı. Olay, Karadeniz ile Azak Denizi’ni birleştiren Kerç Boğazı’nda meydana geldi. Rusya’nın Deniz ve İç Su Taşımacılığı Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bugün Karadeniz’deki bir fırtına sonucu Volgoneft 212 ve Volgoneft 239 adlı iki tanker battı” denildi.

Açıklamada gemilerde toplam 29 mürettebatın bulunduğu ve bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Diğer kişiler kurtarıldı. Rusya Güney Ulaştırma Savcılığı tarafından yayımlanan görüntülerde, tankerlerden birinin şiddetli fırtına nedeniyle ikiye bölünerek battığı ve suda petrol izlerinin olduğu görülüyor.

BBC Rusça’ya konuşan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Volgoneft 212’den 11 denizcinin hastaneye kaldırıldığını ve ikisinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Yaralanmış mürettebatın tamamının hipotermi geçirdiği belirtildi.

İkinci tanker Volgoneft 239’da ise 14 mürettebat üyesinin bulunduğu ve mürettebatın tahliyesinin “olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendiği” açıklandı.

Çevresel Etkiler ve Tedbirler

Greenpeace’in Araştırma Laboratuvarları Direktörü Paul Johnson, sızıntının rüzgar ve akıntılar nedeniyle kontrol altına alınmasının zor olacağını öngördü. Greenpeace, 8 bin ton petrol sızması durumunda Karadeniz’deki en büyük insan kaynaklı felaketlerden biri olacağını belirtti.

Kerç Boğazı’nın çevresinde onlarca kilometrelik kıyı şeridini kirleten 2007 yılındaki bir petrol sızıntısı hatırlatıldı. Rusya, olay sonrası çevre üzerindeki etkileri azaltmak için gerekli önlemleri almaya çağrıldı. Kerç Boğazı, Rusya’nın önemli ihracat yollarından biri olmasının yanı sıra ham petrol ve doğalgaz taşımak için de kullanılıyor.

Rusya’nın Uluslararası yaptırımları atlatmak için “hayalet tanker filosu” kullanma suçlamaları bulunuyor. Analist Michelle Bockmann, batan tankerlerin bu filoya ait olmadığını belirtti.

Related Posts

Adliyeye sevk edilen Tunç Soyer’den açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den açıklama geldi.

İsrail yardım bekleyenleri vurmaya devam ediyor (4 Temmuz 2025)

İsrail ordusunun sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 15’i yardım bekleyenlerden olmak üzere 37 Filistinli hayatını kaybetti. Görgü tanıklarının AA muhabirine verdiği bilgiye göre, İsrail ordusu yardım bekleyenleri …

Yardım bekleyenleri eğlenerek hedef alıyorlar

İşgalci İsrail ordusu, ateşkes müzakerelerine rağmen Gazze’de katliam işlemeye sürdürüyor.

Toplu konut inşasından tarihi şehir çıktı

Hollanda’nın Nijkerk kentinde “Wonen bij de Toren” adlı konut projesi kapsamında yürütülen kazı çalışmaları, bölgenin geçmişine ışık tutan şaşırtıcı arkeolojik bulgularla sonuçlandı. 27 Haziran’da tamamlanan kazılarda, 13. yüzyıla ait yerleşim …

DEM Parti, Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Ormanlı’nın ihracını istedi: Ben merkezci bir yönetim anlayışı benimsedi

DEM Parti, Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Ormanlı’nın ihracını istedi: Ben merkezci bir yönetim anlayışı benimsedi

Japonya’nın güneybatısında 11 günde 911 deprem meydana geldi

Japonya’nın güneybatısında Tokara takımadalarında 11 günde farklı büyüklükte 911 deprem meydana geldi. Deniz Tabanı Topografyası Uzmanı Doç. Dr. Yokose Hisayoşhi, “Sarsıntılar 2-3 hafta devam edebilir. İnsanlar büyük bir depreme hazırlıklı olmalı” dedi.