Birçok kişi yüzünü yanlış şekilde yıkıyor

Birçok kişi, cilt bakım rutininde yüzlerini yanlış şekilde yıkıyor. Bu basit görünse de, doğru temizlik yöntemlerini bilmek, cilt sağlığını korumak açısından son derece önemli.

Eğer her sabah yüzünüzü sıcak suyla yıkayarak gözeneklerinizi açmayı hedefliyorsanız, artık daha dikkatli olmanız gerekiyor. Bu yaygın inanış, aslında bir efsaneden ibaret. Dermatolog Malte Schmelte gerçekte ne olduğunu açıklıyor.

Cildinizdeki gözenekler, kıl köklerinin veya ter bezlerinin küçük açıklıklarından ibarettir ve buradan sebum ile ter cildinize salınır. Dermatolog Schmelter, konuya dair şu açıklamayı yapıyor: “Gözeneklerin kasları yoktur, bu nedenle aktif olarak açılıp kapanmazlar.” Ancak sıcak suyla temas ettiklerinde, kısa bir süreliğine hafifçe genişleyebilirler. “Soğuduktan sonra cilt tekrar büzülür ve gözenekler eski boyutlarına döner.”

Sıcak su, gözeneklerdeki fazla sebumu ve kiri çözerek gözeneklerin daha ince görünmesini sağlayabilir. Ancak, uzun vadede sıcak su, önemli ölçüde nem kaybına yol açar. Bu durum, cildin koruyucu bariyerini zayıflatarak kuru bölgeler ve tahrişe neden olabilir. Çok soğuk su da tercih edilmemelidir; çünkü sadece cildin kan damarlarını kısa süreliğine daraltır, temizleme işlemini daha az etkili hale getirir ve sonrasında cilt bakım ürünlerinin emilimini azaltabilir.

Cildinizi temizlerken ılık su kullanmalı ve ardından cildinizi iyice nemlendirmelisiniz. Gözeneklerinizin kalıcı olarak daha küçük görünmesini istiyorsanız, düzenli temizlik en önemli adımdır; özellikle yağlar, sebumun çözülmesinde etkili olabilir. Glikolik asit, salisilik asit veya A vitamini içeren ürünler, aşırı yağ üretimini engellemeye yardımcı olur. Ancak bu ürünleri yalnızca akşamları kullanmalısınız. Sabahları ise güneş kremi sürmek, güneşin neden olduğu kuruluk ve erken cilt yaşlanmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Related Posts

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…