Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Toplu konut inşasından tarihi şehir çıktı

Hollanda’nın Nijkerk kentinde “Wonen bij de Toren” adlı konut projesi kapsamında yürütülen kazı çalışmaları, bölgenin geçmişine ışık tutan şaşırtıcı arkeolojik bulgularla sonuçlandı. 27 Haziran’da tamamlanan kazılarda, 13. yüzyıla ait yerleşim …

DEM Parti, Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Ormanlı’nın ihracını istedi: Ben merkezci bir yönetim anlayışı benimsedi

DEM Parti, Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Ormanlı’nın ihracını istedi: Ben merkezci bir yönetim anlayışı benimsedi

Japonya’nın güneybatısında 11 günde 911 deprem meydana geldi

Japonya’nın güneybatısında Tokara takımadalarında 11 günde farklı büyüklükte 911 deprem meydana geldi. Deniz Tabanı Topografyası Uzmanı Doç. Dr. Yokose Hisayoşhi, “Sarsıntılar 2-3 hafta devam edebilir. İnsanlar büyük bir depreme hazırlıklı olmalı” dedi.

OGM’den ‘yangın’ uyarısı: 3 gün ciddi rüzgar var!

Türkiye bir haftadır orman yangınlarıyla mücadele ederken Orman Genel Müdürlüğü’nden de kritik bir uyarı geldi. Önümüzdeki üç gün ciddi rüzgar beklentisi olduğunu belirterek, “Dikkatli olmalıyız” dedi.

Cem Aydın’dan Saraçhane’de yaralanan genci hastanede ziyaret etti

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Cem Aydın,, İBB Başkanı ve CHP Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun 100. gününde dün Saraçhane’de yapılan mitingde bıçakla yaralanan Fırat Baran Önder’i ziyaret etti.

Danimarka altı ay AB başkanı: Programda Türkiye ayrıntısı

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı altı aylığına Danimarka’ya geçti. “Değişen Bir Dünyada Güçlü Bir Avrupa” sloganını benimseyen Danimarka’nın öncelikleri savunma, göç, genişleme, rekabet ve yeşil dönüşüm.