İPA Başkanı Gökce: Özel hastane sayısı 30 yılda 4 kat arttı

T24 Ekonomi: Özel Hastanelerin Halk Sağlığına Etkisi

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce, sağlık sektöründe uygulanan özelleştirme ve ticarileştirme politikalarının halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Gökce’nin paylaştığı verilere göre, 1995 yılında sadece 141 olan özel hastane sayısı, 2004 yılında 253’e yükselirken, 2023 yılında 565’e ulaşmış durumda.

2023 yılı itibarıyla özel hastanelerdeki yatakların toplam yatak sayısı içindeki oranı %35,8’e kadar yükselmiş durumda. Bu durum, İstanbul’daki özel hastane sayısının devlet hastaneleri sayısını üç katı geçtiği anlamına geliyor.

Gökce’nin vurguladığı gibi, sağlık sektöründeki özelleştirme politikaları, bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırıyor ve eşitlik, verimlilik ve hizmet kalitesi konularında tartışmalara neden oluyor. Sağlık hakkının temel bir insan hakkı olduğu gerçeğiyle, sağlık hizmetlerinin planlanması ve sunumu eşitlik temelinde değerlendirilmelidir.

Komşularınızı Rahatsız Etmeyin: Opera Yarışmasında Birinci Oldular

Güneş Uluçay, Türkiye’de opera sanatçısı olma deneyimini paylaştı. Detaylar için resme tıklayabilirsiniz:

Related Posts

Baykar İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i satın aldı

Baykar, İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’in varlıklarını devralarak satın alma sürecini tamamladı. İtalya İşletmeler ve Made in Italy Bakanlığı, anlaşmanın istihdamın korunması ve İHA alanında Baykar ile Leonardo arasında ortak girişimi kapsayan stratejik bir işbirliği olduğunu duyurdu.

Bakan Şimşek: Enflasyon son 3,5 yılın en düşük seviyesine indi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’da (OVP) en önemli önceliklerinin hayat pahalılığıyla mücadele, yani enflasyonu kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere indirmek olduğunu belirterek, “Bu yönde epey mesafe kat ettik. Son bir yıldır kesintisiz şekilde devam eden bir dezenflasyon süreci söz konusu.” dedi.

Orta Doğu’da ateşkes, piyasalarda bahar havası estirdi: Gözler ABD verilerinde

Küresel piyasalarda, İsrail-İran geriliminin yatışmasıyla risk iştahı artarken, ABD ve Avrupa borsaları haftayı rekorlarla tamamladı. Yatırımcılar şimdi gözünü Fed’in faiz politikasına yön verecek ABD istihdam verilerine çevirdi. Asya’da teknoloji hisseleri yükselirken, Türkiye’de ise gözler enflasyon verilerine odaklandı.

EPKD yenilenebilir enerji maliyetini revize etti

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyeti EPDK tarafından revize edildi.

Dünya ticaretinde dengeler değişiyor!: Çin cari fazlasında yeni rekor kırıldı

Çin, 2025 yılının ilk çeyreğinde 165,4 milyar dolarlık rekor bir cari fazla açıklayarak küresel piyasalarda dikkatleri üzerine çekti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre üç kattan fazla artış gösteren bu rakam, ülkenin dış ticaretindeki güçlü seyrini …

Fırın, buzdolabı, çamaşır makinesi… Satışlarda soğuk rüzgar

TÜRKBESD verilerine göre Mayıs ayında altı ana üründe iç satışlarda düşüş görüldü. Buna göre yıllık yüzde 14, ihracatta yüzde 15 ve üretimde yüzde 23’lük daralma gerçekleşti.